Graviditetsrelateret angst og bekymringer – når tankerne tager over
At være gravid er en livsomvæltning. For mange er det forbundet med glæde, forventning og håb. Men det er også helt normalt at opleve bekymringer, uro og tvivl. Nogle oplever, at tankerne tager over – at bekymringerne bliver altopslugende og svære at styre. Hvis du genkender dig selv i det, er du ikke alene. Det er muligt at få støtte, så du kan finde mere ro i dig selv og i din graviditet.
Book tid til en uforpligtende telefonisk forsamtale
Er det normalt at føle sig bekymret eller ængstelig under graviditeten?
Ja. Mange gravide oplever en øget sårbarhed og sensitivitet i løbet af graviditeten. Det er en stor omstilling – både fysisk, psykisk og følelsesmæssigt. Bekymringer kan handle om barnets trivsel, fødslen, din egen krop eller om du
kan slå til som mor. For nogle fylder det i perioder, for andre er det nærmest konstant.
Når bekymringerne bliver ved, og du føler dig fanget i dem, kan det være tegn på graviditetsrelateret angst. Det er almindeligt – og det er muligt at få støtte.
Hvordan føles graviditetsangst – og hvordan ved jeg, om det er det, jeg har?
Graviditetsrelateret angst kan vise sig på forskellige måder. Du kan opleve:
- Tankemylder og katastrofetanker
- Svært ved at falde til ro eller sove
- Kropslige spændinger, uro eller hjertebanken
- En følelse af at “noget er galt” uden at kunne forklare det
- Gentagne behov for kontrol eller beroligelse
Angsten kan komme i bølger – eller ligge som en konstant uro i baggrunden. Nogle fortæller, at de føler sig “uden for sig selv” eller har svært ved at mærke deres glæde. Måske skammer du dig over at have det sådan. Det behøver du ikke. Det giver mening, og du må godt have det, som du har det.
Hvad skyldes det – og hvorfor har jeg det sådan?
Angst i graviditeten kan opstå af mange grunde. For nogle hænger det sammen med tidligere oplevelser af tab, usikkerhed eller svigt. For andre vækkes gamle mønstre – måske en oplevelse af at skulle klare alting selv, eller en frygt for ikke at være god nok.
Samtidig sker der biologiske forandringer i hjernen under graviditeten, som har til formål at gøre dig mere opmærksom, intuitiv og følelsesmæssigt afstemt i forhold til dit kommende barn. Det betyder, at dit nervesystem bliver mere modtageligt – og for nogle også mere sårbart. Du kan opleve, at du mærker mere, tænker mere og reagerer stærkere end du plejer.
Det er vigtigt at vide, at det ikke er et udtryk for svaghed eller fortrydelse – men en helt naturlig følge af den store omstilling, du er midt i. Det er muligt at få støtte til at forstå og regulere dine reaktioner, så du ikke behøver gå vejen alene.
Hvad hvis jeg ikke kan knytte mig til mit barn, fordi jeg er så bekymret?
Mange gravide oplever skyld og skam, hvis de ikke mærker den umiddelbare kærlighed, de troede ville opstå. Men det at være optaget af bekymringer er i sig selv et udtryk for, at du vil dit barn det bedste. Når vi arbejder med at forstå og regulere dine følelser, bliver der ofte gradvist mere plads til nærvær, ro og kontakt.
I samtalerne arbejder vi også aktivt med relationen til barnet. Det kan være gennem at undersøge, hvad der står i vejen for tilknytningen, og hvordan du kan begynde at mærke mere forbindelse – i dit tempo og på dine
præmisser.
Tilknytning er ikke noget, der skal ske på en bestemt måde eller inden for en bestemt tidsramme. Det kan vokse stille og roligt, og det er aldrig for sent.
Søger du en psykolog til angst og bekymringer under graviditeten?
I samtalerne hos mig arbejder vi med det, der fylder – i dit tempo og med respekt for, hvordan du har det.
Mange, der oplever graviditetsrelateret angst, har lært at holde fast, bide tænderne sammen og tage ansvar – ofte på bekostning af sig selv. Vi undersøger, hvor det mønster stammer fra, og hvordan du kan begynde at møde dig selv
på en mere nænsom og støttende måde.
Det, du oplever, er ikke noget, du selv har valgt. Det er en naturlig reaktion i en sårbar tid. I samtalerne får du hjælp til at forstå dig selv, give slip på skyld og finde fodfæste i den virkelighed, du står i.
Du er også velkommen til at tage din baby med, hvis du fortsætter forløbet efter fødslen. Der er plads til jer begge.
Vil du vide mere?
Læs videre her, hvis du er nysgerrig på de enkelte temaer:
Du er også velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for. Vi starter med det, der fylder mest – og tager det derfra.
Kontakt mig her
Uanset om du overvejer et terapiforløb, har brug for en uforpligtende samtale eller blot vil høre mere, er du meget velkommen til at kontakte mig.
Du kan udfylde formularen herunder, sende en e-mail til kontakt@psykologanemarie.dk eller ringe på 42 22 46 43.
Mine træffetider er mandag til torsdag kl. 9–15. Hvis jeg ikke tager telefonen med det samme, er det fordi, jeg sidder i en samtale. Jeg vender tilbage til dig hurtigst muligt.
Her er plads til det, du kommer med.
Please set the ‘Contact Form’ component shortcode
psykologisk praksis
Psykolog Anemarie Skakon
Telefon: 42 22 46 43
Mail: kontakt@psykologanemarie.dk
CVR: 44821524
har du spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte mig enten via min kontaktformular ovenfor eller ved at booke en tid til en uforpligtende forsamtale her