Bearbejdning af fødselsoplevelser – når fødslen stadig fylder
Du har været igennem noget stort. Måske gik fødslen, som du havde håbet – men alligevel sidder du tilbage med en følelse af uro, skuffelse eller sorg. Måske skete der noget undervejs, der satte sig som et chok, en afmagt eller en følelse af at være blevet overladt til dig selv. Eller måske kan du ikke helt sætte ord på, hvad det var – du ved bare, at det stadig fylder.
Mange kvinder oplever, at fødslen sætter spor, som ikke forsvinder af sig selv. Og det kan være svært at tale om, særligt når omgivelserne forventer, at du bare skal være taknemmelig.
Men det er ikke forkert, at du har det, som du har det. Det er muligt at få støtte til at forstå og bearbejde din fødselsoplevelse – i dit tempo og på dine præmisser.
Book tid til en uforpligtende telefonisk forsamtale
Ved en telefonisk forsamtale kan du stille spørgsmål, høre mere om, hvordan jeg arbejder, og mærke efter, om det føles som et godt match.
Er det normalt at fødslen stadig fylder?
Ja, det er helt normalt. En fødsel er ikke kun en fysisk begivenhed – det er også en følelsesmæssig oplevelse.
Hvis du føler dig trist, urolig, vred, skuffet eller tom, når du tænker på fødslen, er du ikke alene. Mange fortæller, at de genoplever episoder, føler sig frakoblede eller har svært ved at tale om det – også selvom alt “gik godt”
udadtil.
Oplevelsen af at have mistet kontrol, ikke blive mødt, føle sig alene eller overvældet under fødslen kan sætte sig dybt – og det er helt legitimt at reagere på det.
Hvordan ved jeg, om jeg har brug for at bearbejde fødslen?
Hvis du oplever et eller flere af følgende, kan det være tegn på, at din fødselsoplevelse har sat spor:
- Gentagne tanker eller billeder fra fødslen
- Tristhed, vrede eller uro ved at tale om det
- Undvigelse – fx ikke have lyst til at læse journal eller se billeder
- Skyld, skam eller selvbebrejdelser
- En følelse af at “ikke have været dig selv”
Du behøver ikke have været i livsfare eller oplevet et traume i klassisk forstand for at være påvirket. Det handler om, hvordan det føltes for dig.
Hvad kan en samtale gøre – det ændrer jo ikke det, der skete?
Det er rigtigt, at vi ikke kan ændre det, der skete – men vi kan ændre den måde, det lever videre i dig. Når vi sætter ord på oplevelsen, får du mulighed for at forstå og integrere det, der stadig sidder uforløst.
Mange oplever, at følelserne bliver mere tydelige – og samtidig mindre overvældende – når de får lov til at blive mødt.
Vi arbejder med at få øje på de betydninger, du måske har tillagt dig selv, og undersøger hvor de kommer fra. Det giver mulighed for at skabe afstand til selvkritik og i stedet give plads til omsorg og forståelse for det, du har været igennem.
Skader det min relation til barnet, at jeg stadig er påvirket?
Mange kvinder frygter, at deres følelser “smitter” barnet – eller at de burde være kommet videre for længst. Men det er aldrig for sent at bearbejde det, der stadig gør ondt. Tværtimod kan det styrke tilknytningen, når du begynder at møde dig selv med større ro og forståelse.
I samtalerne kan vi også arbejde med, hvordan du kan være nærværende med dit barn, samtidig med at du tager vare på det i dig, der stadig er sårbart.
Du skal ikke være perfekt for at være forbundet – du skal bare være der, hvor du er.
Søger du en psykolog til at bearbejde din fødselsoplevelse?
I samtalerne starter vi med det, der fylder mest – også hvis det er svært at sætte ord på. Du behøver ikke kunne huske alt i detaljer eller have et klart billede.
Vi arbejder nænsomt med det, der sidder i kroppen, i tankerne og i hjertet. Måske bærer du på forestillinger om, at du burde have gjort noget anderledes – eller måske føler du dig overset, glemt eller forrådt i situationen.
Sammen undersøger vi det, der stadig lever i dig, og giver det et sprog. Ikke for at dvæle, men for at give dig frihed til at leve videre – med dig selv og dit barn.
Du er også velkommen til at tage din baby med til samtalerne – vi tilpasser os jer begge.
Vil du vide mere?
Læs videre her, hvis du er nysgerrig på de enkelte temaer:
Du er også velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for. Vi starter med det, der fylder mest – og tager det derfra.
Kontakt mig her
Uanset om du overvejer et terapiforløb, har brug for en uforpligtende samtale eller blot vil høre mere, er du meget velkommen til at kontakte mig.
Du kan udfylde formularen herunder, sende en e-mail til kontakt@psykologanemarie.dk eller ringe på 42 22 46 43.
Mine træffetider er mandag til torsdag kl. 9–15. Hvis jeg ikke tager telefonen med det samme, er det fordi, jeg sidder i en samtale. Jeg vender tilbage til dig hurtigst muligt.
Her er plads til det, du kommer med.
psykologisk praksis
Psykolog Anemarie Skakon
Telefon: 42 22 46 43
Mail: kontakt@psykologanemarie.dk
CVR: 44821524
har du spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte mig enten via min kontaktformular ovenfor eller ved at booke en tid til en uforpligtende forsamtale her